O dietach

Jak jeść zdrowo ? Z czego należy zrezygnować ? To podstawowe pytania moich podopiecznych. 1

Jak jeść zdrowo ? Z czego należy zrezygnować ? To podstawowe pytania moich podopiecznych.

Przede wszystkim tłumaczę, że nie warto skupiać się na produktach, które musimy wyeliminować. Na początku zaangażujmy się w dodawanie do naszej diety tego, co dla naszego organizmu jest zdrowe i przynosi zauważalną poprawę. Zdecydowanie jestem zwolenniczką naturalnych produktów oraz czerpania wszystkiego co niezbędne z odpowiednio wybranych produktów spożywczych. Magiczne suplementy – to nie moja bajka. Dlatego cenię sobie bardzo Wyroby Rzemieślnicze z Nowego Jantaru. To nie nowoczesny wymysł, który obiecuje cuda tylko receptura znana od dwien dawna. Już od kilku lat kiszonki wróciły do łask Polaków, zdecydowanie ich konsumpcja wzrosła. Cieszy mnie to bardzo, ponieważ produkty fermentowane przynoszą dla naszego organizmu szereg prozdrowotnych korzyści. Są to produkty naturalne, który możemy wkomponować w swój codzienny jadłospis i nie wymagają to od nas dodatkowego wysiłku w ich przygotowaniu.

Odnośnie zdrowego jedzenia, po co mamy szukać prozdrowotnych właściwości w produktach z dalekich krajów jak mamy pod nosem produkty które są prawdziwą kopalnia prozdrowotnych składników odżywczych. Nasz rodzimy burak ćwikłowy to zdecydowanie polski superfood. Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu możemy burakowi przepisać właściwości profilaktyczno-lecznicze. O profilaktykę warto zadbać każdego dnia, a odpowiednie żywienie pozwoli nam ustrzec się przed chorobami metabolicznymi a w konsekwencji uchroni nas to przed udarem, wylewem czy zawałem. Do chorób zespołu metabolicznego zaliczamy: cukrzycę, insulinooporność, miażdżycę, podwyższone ciśnienie, dyslipidemię ( zaburzona gospodarkę lipidową ). Kwas foliowy zawarty w burakach będzie świetnym suplementem dla kobiet, które starają się o potomstwo lub są w trakcie ciąży. Zakwas z buraka nie obciąży organizmu i nie wpłynie negatywnie na przebieg ciąży. Kiszonki mają przepisane właściwości obniżające hipoglikemie, dlatego i dla cukrzyków, jak i dla kobiet z cukrzycą ciążową, będzie to dodatkowe naturalne lekarstwo. Choroby tarczycy również mogą ulec wyciszeniu kiedy zadbamy o odpowiednie odżywienie organizmu. O właściwościach zdrowotnych i na jakie choroby oraz profilaktykę działa burak mogę wymieniać bez końca, do kolejnych możemy zaliczyć działanie przeciwnowotworowe, usprawnienie pracę jelit oraz wątroby, pomoc w walce z niedokrwistością, zmniejszenie nietolerancji na laktozę, bezwzględnie kiszonki wpływają na poprawę pracy jelit oraz mikroflorę jelitową, obniżają poziom cholesterolu. Zakwas z buraka będzie działać przeciw zapalnie czyli swoje zastosowanie znajdzie w profilaktyce leczenia chorób skórnych np. łuszczycy czy trądziku.

Moja specjalizacja to diety redukcyjne dlatego wstyd by był nie wspomnieć że w momencie odchudzania również warto sięgnąć po zakwas oraz fermentowane produkty ponieważ coraz częściej pojawiają się publikacje na temat poprawy metabolicznej organizmu dzięki właśnie stosowaniu produktów kiszonych.

Sam sok z buraka nie jest dla nas atrakcyjny pod względem smakowym. Kojarzysz ten ziemisty posmak ? Jest on spowodowany przez geosemium, podczas obróbki zakwaszania cechy sensoryczne zmieniają się na korzyść i posmak jest zdecydowanie mniej wyczuwalny.

Jeżeli chcesz poprawić jakość swojego życia, zadbać o profilaktykę zdrowia czy pozbyć się chorób zespołu metabolicznego, skup się na produktach, które będą przynosić korzyści dla twojego organizmu. Zacznij dodawać do codziennej diety to co jest korzystne, a nie skupiaj się na eliminacjach. Wprowadź do codziennej rutyny szota z zakwasu z buraka, a będzie to na pewno jeden ze znaczących kroków ku zdrowiu w Twoim życiu.

Dorota Kicyła

Udostępnij