Dostarczają solidną porcję witamin. Wspomagają układ immunologiczny w walce z chorobami. Oczyszczają organizm i wzmacniają odporność. To tylko niektóre zalety kiszonek. Te naturalne, wyśmienite przetwory możesz z łatwością przyrządzić w swojej kuchni. Dzięki właściwościom leczniczym stanowią nieoceniony produkt zdrowotny w wielu kuracjach. Sprawdź, dlaczego warto włączyć kiszonki oraz zakwasy do codziennego jadłospisu.
Kiszonki jako naturalne źródło odporności i zdrowia
Fermentacja odbywa się w warunkach beztlenowych. Dzięki kulturom bakterii dochodzi do przekształcenia cukrów w kwas mlekowy. W ten sposób powstają kiszonki – naturalny probiotyk. Stanowią cenne źródło witamin A, E, K i C. Pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową oraz cały układ trawienny. Skutecznie wzmacniają naszą odporność, poprawiając tym samym ogólne samopoczucie.
Kiszonki są lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Nie tylko pomagają usunąć szkodliwe toksyny z organizmu, ale także poprawiają przemianę materii. Stanowią doskonałe wsparcie w procesie odnowy flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Obniżają także ciśnienie krwi oraz regulują poziom cholesterolu.
Kisić możesz niemal wszystkie warzywa i owoce. Fermentacja odbywa się w wodzie, cukrze, soli oraz produktach mlecznych. Kiszonki są Twoim skutecznym sojusznikiem w walce z jesiennymi infekcjami.
Jak stosować zakwasy w codziennej diecie?
Zaleca się, aby zakwas pić regularnie – z rana i na czczo. Tylko systematyczne spożywanie kiszonek pozwoli Ci dostrzec pozytywne zmiany w organizmie. Odbudowana flora bakteryjna zwiększy odporność Twojego organizmu oraz skróci czas przeziębienia, kataru czy anginy.
Największą popularnością cieszy się zakwas z buraków. Wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Oczyszcza krew oraz poprawia pracę wątroby i nerek. Stanowi naturalne wsparcie dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem czy zaparciami. Zawartość witaminy C w zakwasie buraczanym jest dwa razy większa niż w samych burakach. Włącz kiszonki do codziennej diety i ciesz się doskonałym zdrowiem.