O dietach

Kombucha - nasz przepis na detoks+. 1

Kombucha – nasz przepis na detoks+.

W naszym ośrodku produkujemy także Kombuchę. Wzbudza duże zainteresowanie wśród gości Nowego Jantaru. Czym jest ten prozdrowotny produkt i kto może go spożywać? To fermentowany napój z czarnej (lub zielonej) herbaty i cukru, który otrzymuje się w wyniku fermentacji przez symbiotyczną kulturę drożdży (SCOBY) i bakterii kwasu octowego. Dokładne pochodzenie kombuchy jest niejasne, choć prawdopodobnie …

W naszym ośrodku produkujemy także Kombuchę. Wzbudza duże zainteresowanie wśród gości Nowego Jantaru.

Czym jest ten prozdrowotny produkt i kto może go spożywać?

To fermentowany napój z czarnej (lub zielonej) herbaty i cukru, który otrzymuje się w wyniku fermentacji przez symbiotyczną kulturę drożdży (SCOBY) i bakterii kwasu octowego. Dokładne pochodzenie kombuchy jest niejasne, choć prawdopodobnie pochodzi z Chin, gdzie pojawiła się około 220 r. p.n.e. Kolonia bakterii i drożdży jest odpowiedzialna za rozpoczęcie procesu fermentacji po połączeniu z cukrem. Kombucha to zatem symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży.

Właściwości

Kombucha, wpływa na oczyszczanie krwi oraz reguluje kwasowość organizmu. Podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienie organizmu, ma silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.
• wspomaga pracę wątroby – kwas glukuronowy, obecny w napoju fermentowanym kombucha, bierze udział w procesach detoksykacji (w wątrobie łączy się z tzw. ksenobiotykami, np. lekami lub truciznami, pomagając usuwać je z moczem);
• pomaga zmniejszać zmęczenie oraz częstość bólów głowy;
• zmniejsza stężenie kwasu moczowego w stawach (kombucha jest pomocna na dnę moczanową)
• poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci; w kosmetyce używa się kombuchy do włosów zamiast toniku po każdym myciu.
• Ma pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu wrzodów żołądka, zaparciach, normalizuje apetyt, zawiera substancje wspomagające trawienie i przyspieszające metabolizm.
• działa uspokajająco
• kombucha pomaga obniżać poziom cholesterolu i, w konsekwencji, zmniejszać zachorowanie na choroby serca (miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca).
• działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle
• jak inne kiszonki działa leczniczo na mikrobiotę jelitową, dlatego pacjenci z Hashimoto i IBS stosują ją wspomagająco
• ma wysoki potencjał przeciw drobnoustrojom Candida.

Kombucha zawiera witaminę B (B1,B2, B6) i C oraz bogactwo składników mineralnych (cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź) , aminokwasów dzięki czemu pozytywnie wpływa na odporność organizmu a w dodatku jest probiotykiem. Grzyb herbaciany jest ceniony ze względu na swoje pobudzające i oczyszczające właściwości. Kombucha jest napojem o niskim pH, gdyż w wyniku fermentacji powstaje wiele kwasów organicznych (m.in. octowy, glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy) o właściwościach przeciwbakteryjnych, które chronią napój przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów. Wspomaga metabolizm dzięki enzymom i związkom polifenolowym w niej występujących.

Co jest potrzebne aby zrobić kombuchę
• 1 kombucha (scob)
• 150 ml starego napoju kombucha lub 2 łyżki octu jabłkowego tudzież winnego,
• 1 szklanka cukru trzcinowego, kokosowego, białego lub miodu,
• 3 litry wody,
• 3 łyżki herbaty
• słoik,
• gaza, gumka.

Kombucha przeciwwskazana jest u osób z upośledzonym układem odpornościowym, po przeszczepach. Spożycie jej nie jest zalecane dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią – ze względu na brak odpowiednich badań naukowych.
Badania sugerują, że ​​spożywanie dużej ilości kombuchy może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych. Dlatego FDA (USA) wskazuje dawkowanie max kombuchy do 125 ml napoju 3x dziennie.

W przypadku dzieci dawki wyglądają następująco:
• 6-8 lat – 50 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawek 1/2 łyżeczki),
• 8-10 lat – 75 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżeczka),
• 10-14 lat – 100 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżka stołowa).

*Bibliografia
1. Gunter W. Frank, Kombucha cudowny grzybek herbaciany o leczniczych właściwościach, 2015
2. Srinivasan R. i wsp., Probable gastrointestinal toxicity of Kombucha tea: is this beverage healthy or harmful? J. Gen. Intern. Med., 1997, 12, 10: 643–644.
3. Waszkiewicz-Robak B. i wsp., Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne. Probl. Hig. Epidemiol., 2016, 97, 4: 335–340.

Udostępnij