W naszym ośrodku produkujemy także Kombuchę. Wzbudza duże zainteresowanie wśród gości Nowego Jantaru.
Czym jest ten prozdrowotny produkt i kto może go spożywać?
To fermentowany napój z czarnej (lub zielonej) herbaty i cukru, który otrzymuje się w wyniku fermentacji przez symbiotyczną kulturę drożdży (SCOBY) i bakterii kwasu octowego. Dokładne pochodzenie kombuchy jest niejasne, choć prawdopodobnie pochodzi z Chin, gdzie pojawiła się około 220 r. p.n.e. Kolonia bakterii i drożdży jest odpowiedzialna za rozpoczęcie procesu fermentacji po połączeniu z cukrem. Kombucha to zatem symbiotyczna kolonia bakterii i drożdży.
Właściwości
Kombucha, wpływa na oczyszczanie krwi oraz reguluje kwasowość organizmu. Podnosi poziom energii, wspomaga procesy detoksykacyjne i trawienie organizmu, ma silne właściwości przeciwutleniające i immunomodulujące.
• wspomaga pracę wątroby – kwas glukuronowy, obecny w napoju fermentowanym kombucha, bierze udział w procesach detoksykacji (w wątrobie łączy się z tzw. ksenobiotykami, np. lekami lub truciznami, pomagając usuwać je z moczem);
• pomaga zmniejszać zmęczenie oraz częstość bólów głowy;
• zmniejsza stężenie kwasu moczowego w stawach (kombucha jest pomocna na dnę moczanową)
• poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci; w kosmetyce używa się kombuchy do włosów zamiast toniku po każdym myciu.
• Ma pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu wrzodów żołądka, zaparciach, normalizuje apetyt, zawiera substancje wspomagające trawienie i przyspieszające metabolizm.
• działa uspokajająco
• kombucha pomaga obniżać poziom cholesterolu i, w konsekwencji, zmniejszać zachorowanie na choroby serca (miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, zawał serca).
• działa przeciwzapalnie, łagodzi bóle
• jak inne kiszonki działa leczniczo na mikrobiotę jelitową, dlatego pacjenci z Hashimoto i IBS stosują ją wspomagająco
• ma wysoki potencjał przeciw drobnoustrojom Candida.
Kombucha zawiera witaminę B (B1,B2, B6) i C oraz bogactwo składników mineralnych (cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź) , aminokwasów dzięki czemu pozytywnie wpływa na odporność organizmu a w dodatku jest probiotykiem. Grzyb herbaciany jest ceniony ze względu na swoje pobudzające i oczyszczające właściwości. Kombucha jest napojem o niskim pH, gdyż w wyniku fermentacji powstaje wiele kwasów organicznych (m.in. octowy, glukonowy, cytrynowy, jabłkowy, bursztynowy) o właściwościach przeciwbakteryjnych, które chronią napój przed rozwojem niekorzystnych drobnoustrojów. Wspomaga metabolizm dzięki enzymom i związkom polifenolowym w niej występujących.
Co jest potrzebne aby zrobić kombuchę
• 1 kombucha (scob)
• 150 ml starego napoju kombucha lub 2 łyżki octu jabłkowego tudzież winnego,
• 1 szklanka cukru trzcinowego, kokosowego, białego lub miodu,
• 3 litry wody,
• 3 łyżki herbaty
• słoik,
• gaza, gumka.
Kombucha przeciwwskazana jest u osób z upośledzonym układem odpornościowym, po przeszczepach. Spożycie jej nie jest zalecane dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią – ze względu na brak odpowiednich badań naukowych.
Badania sugerują, że spożywanie dużej ilości kombuchy może prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych. Dlatego FDA (USA) wskazuje dawkowanie max kombuchy do 125 ml napoju 3x dziennie.
W przypadku dzieci dawki wyglądają następująco:
• 6-8 lat – 50 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawek 1/2 łyżeczki),
• 8-10 lat – 75 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżeczka),
• 10-14 lat – 100 ml 3 razy dziennie (zaczynając od dawki 1 łyżka stołowa).
*Bibliografia
1. Gunter W. Frank, Kombucha cudowny grzybek herbaciany o leczniczych właściwościach, 2015
2. Srinivasan R. i wsp., Probable gastrointestinal toxicity of Kombucha tea: is this beverage healthy or harmful? J. Gen. Intern. Med., 1997, 12, 10: 643–644.
3. Waszkiewicz-Robak B. i wsp., Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne. Probl. Hig. Epidemiol., 2016, 97, 4: 335–340.