O dietach

Kombucha z hibiskusa i aronii - czerwone złoto faraonów. 1

Kombucha z hibiskusa i aronii – czerwone złoto faraonów.

To orzeźwiająco – kwaśny, lekko słodki i trochę musujący napój o właściwościach probiotycznych.

Uzyskuje się go w wyniku fermentacji naparu hibiskusa i aronii z dodatkiem cukru, przez symbiotyczną kulturę drożdży (SCOBY) i bakterii kwasu octowego.
W skład napoju wchodzą kwasy organiczne, głównie kwas octowy, witaminy i składniki mineralne, polifenole, flawonoidy, enzymy, tłuszcze, a także cukry. Pod względem mikrobiologicznym jest to mieszanina bakterii kwasu octowego, mlekowego oraz drożdży. Kombucha wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwcukrzycowe, obniżające stężenie cholesterolu, wspomagające układ immunologiczny, a także stymulujące detoksykację wątroby.

Różnice w składzie chemicznym oraz mikrobiologicznym kombuchy zależą głównie od odmiany i rodzaju herbaty, ilości użytego cukru, temperatury, pH oraz czasu fermentacji.

Dzięki użyciu naparu z hibiskusa i dodaniu aronii wzmocniliśmy efekty prozdrowotne kombuchy. Dlatego szczególnie polecamy ją dla osób z wysokim ciśnieniem.

Badania przeprowadzone w 2004 roku przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego Chung Shan na Tajwanie potwierdziły, że hibiskus wzmacnia serce i układ krążenia, obniżając ryzyko wystąpienia zawału i miażdżycy. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ilość złogów tłuszczowych nagromadzonych w tętnicach.

Hibiskus i aronia wzmacnia również odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C (kwasu askorbinowego) i flawonoidów.

Wszystko dla Ciebie naturalnie.
Smacznego i na zdrowie!

Udostępnij