O dietach

Nasze Zakawsy z Buraka - samo zdrowie! 1

Nasze Zakawsy z Buraka – samo zdrowie!

W Nowym Jantarze można nie tylko wypocząć i wyciszyć się korzystając z uroków lasu i morza, stosując dobroczynne diety oczyszczające. Jako że opieramy się na zdrowym podejściu do życia – sami produkujemy zakwasy buraczane, będące ważną częścią każdego naszego detoksowego turnusu. Czym jest buraczany zakwas i kto może go spożywać? Zakwas z buraków to żywy, …

W Nowym Jantarze można nie tylko wypocząć i wyciszyć się korzystając z uroków lasu i morza, stosując dobroczynne diety oczyszczające.
Jako że opieramy się na zdrowym podejściu do życia – sami produkujemy zakwasy buraczane, będące ważną częścią każdego naszego detoksowego turnusu.

Czym jest buraczany zakwas i kto może go spożywać?

Zakwas z buraków to żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny. Powstaje w trakcie naturalnej fermentacji buraków. Posiada bogaty, lekko kwaskowy smak. To pyszny i zdrowy napój, który w świetny sposób wzbogaci dietę w naturalne kiszonki. Zakwas to ciekawa propozycja również dla jadłospisu dziecka.
Zalecane są w szczególności osobom żyjącym w stresie, o obniżonej odporności, konsumującym chemicznie przetworzone jedzenie ubogie w substancje odżywcze, cierpiącym na anemię, niedokrwistość, po chemioterapii, palaczom, kobietom w ciąży, mających problemy z przewodem pokarmowym.

Właściwości

Zakwas buraczany to bogate źródło antyoksydantów, głównie za sprawą zawartego w nich barwnika – betaniny, której zawdzięczają swój intensywny ciemnoczerwony kolor. Ponadto zawierają takie minerały, jak żelazo, wapń, magnez, potas, sód, mangan, miedź, chlor, cynk, molibden, kobalt, rubid, cez, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy), witaminy – głównie z grupy B oraz witaminę C, których ilość i przyswajalność wydatnie wzrasta podczas procesu fermentacji z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Związki w nich zawarte działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, hipotensyjnie, odtruwająco, krwiotwórczo, odmładzająco, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. „złego cholesterolu”), hamują procesy utleniania, zmniejszają podatność na zmiany neurodegeneracyjne, wpływają korzystnie na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju, korzystne działanie na mikroflorę jelitową, stymuluje immunologiczne funkcje ustroju zapobiega wzdęciom, zaparciom, biegunkom, wspomaga trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych, działa pomocniczo w trakcie i po kuracji antybiotykowej, chroni przed namnażaniem grzybów i bakterii chorobotwórczych, wpływa na syntezę witamin i enzymów, prowadzi do uszczelnienia jelit, co ma szczególne znaczenie w przypadku alergii.

Co potrzeba aby zrobić zakwas z buraka
• buraki – 2-3 szt. średniej wielkości (ok. pół kg)
• czosnek – 3-4 ząbki
• sól kamienna nie jodowana– 1 płaska łyżka
• przegotowana, zimna woda w ilości aby zakryć buraki
• Do wyboru przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka owocu jałowca oraz opcjonalnie: korzeń chrzanu, kilka ziarenek kminku, skórka chleba żytniego na zakwasie naturalnym
• kamionka lub słoik

A tymi oto słowami zachwala zakwasy krytyk kulinarny – Magda Grzebyk:
Od dłuższego czasu piję szklaneczkę dziennie i bacznie obserwuję swój organizm. Ewidentnie czuję się lepiej, mam więcej energii, świetnie śpię, odkryłam też, że szklaneczka po imprezie i szklaneczka na dzień dobry niweluje do zera jakiekolwiek objawy dnia następnego. Nie ma kaca, po prostu. Czy zatem nasz poczciwy, tani jak barszcz (!) burak to warzywo magiczne? A owszem.

Udostępnij