O dietach

Rola zakwasów buraczanych w przebiegu diety i efekty ich stosowania. 1

Rola zakwasów buraczanych w przebiegu diety i efekty ich stosowania.

Cuda blisko Ciebie

“Cudze chwalicie, swego nie znacie” – chyba każdy z nas słyszał to powiedzenie i dokładnie tak jak ono głosi, odkrył kiedyś, że na wyciągnięcie ręki miał rodzime, wspaniałe produkty, które z powodzeniem konkurują z egzotycznymi, trudno dostępnymi preparatami. Jednym z takich odkryć może być dla wielu to, że warzywa, które przygotowywały nasze babcie, są nie tylko doskonałym dodatkiem do domowych obiadów czy niezastąpionym elementem spiżarni, ale również mają zbawienne właściwości odżywcze i mogą być stosowane podczas kuracji odchudzających. Jednym z takich produktów jest zakwas buraczany.

Siła naturalnej diety

Burak króluje w polskiej kuchni, i to nie bez przyczyny: ma charakterystyczny, słodkawy smak, jest świetną bazą zup i surówek, dodatkowo jest to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Jest bogaty w witaminy B, C, E, A, K, kwas foliowy, błonnik pokarmowy i mnóstwo składników mineralnych, m.in. magnezu, potasu, cezu, rubidu, żelaza, fosforu. Jednocześnie ma niewiele kalorii – zaledwie około 43 kcal/100 g.

Jeszcze zdrowsza dieta

Jest coś, co może sprawić, że warzywa są jeszcze zdrowsze – zrobienie z nich zakwasu lub kiszonek. Dzięki procesowi fermentacji jedzenie jest łatwostrawne, ma jeszcze więcej witamin i nabiera wartości antyoksydacyjnych. Dzięki obecności bakterii, staje się też naturalnym probiotykiem.

Zakwas buraczany – idealny podczas odchudzania

Połączenie zbawiennych właściwości buraków i fermentacji sprawia, że zakwas buraczany jest idealnym środkiem do spożywania podczas diety. Pomaga prawidłowo wchłaniać cukier, co reguluje poziom glukozy, obniża cholesterol frakcji LDL, pomaga w syntezie witamin i enzymów, wspomaga perystaltykę jelit i wchłanianie się składników pokarmowych. Tak bogate działanie jest niezastąpione podczas odchudzania, szczególnie gdy stawiamy na diety oczyszczające, opierające się na deficycie kalorycznym. Organizm potrzebuje wtedy maksymalnej dawki wartości odżywczych, witamin i minerałów, które wspomogą pracę układu pokarmowego.

Udostępnij