O dietach

Zakwas

Zakwas z buraka dla przyszłych mam

Zakwas z buraka dla przyszłych mam W okresie ciąży organizm kobiety oraz rozwijające się pod jej sercem dziecko potrzebują znacznie więcej cennych składników odżywczych. Dlatego tak ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta. Szczególne miejsce w jadłospisie zajmuje żelazo. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek gwałtownie rośnie już od pierwszego trymestru, choć najwięcej należy go dostarczać w siódmym miesiącu …

Zakwas z buraka dla przyszłych mam

W okresie ciąży organizm kobiety oraz rozwijające się pod jej sercem dziecko potrzebują znacznie więcej cennych składników odżywczych. Dlatego tak ważna jest zdrowa, zbilansowana dieta.

Szczególne miejsce w jadłospisie zajmuje żelazo. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek gwałtownie rośnie już od pierwszego trymestru, choć najwięcej należy go dostarczać w siódmym miesiącu ciąży. Wówczas wątroba dziecka rozpoczyna gromadzenie własnych zapasów. Odpowiednia ilość żelaza we krwi przyszłej mamy chroni przed przedwczesnym porodem, niedotlenieniem macicy oraz wystąpieniem wady wrodzonej dziecka.

Na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu wpływa także kwas foliowy. Odpowiednie jego dawkowanie należy rozpocząć już trzy miesiące przed planowanym zajściem w ciążę.

Zarówno żelazo, jak i kwas foliowy stanowią dwa główne, choć nie jedyne składniki zakwasu z buraków. Już teraz poznaj niezwykłe właściwości tego napoju.

Prozdrowotne właściwości zakwasu z buraka

Warto podkreślić, że zakwas z buraka, to nie to samo, co sok z koszonych buraków. Mimo że skład obu tych mikstur prezentuje się niemal identycznie, to różnica dotyczy techniki produkcyjnej. Zakwas pochodzi z naturalnego odcieku, natomiast sok zwykle poddawany jest tłoczeniu.

Nie zmienia to jednak faktu, że zakwas to synonim żelaznej odporności. Jest naturalnym probiotykiem i prebiotykiem, który doskonale chroni jelita podczas przyjmowania antybiotyków.

Nie muszą się go obawiać cukrzycy oraz osoby cierpiące na insulinooporność, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny niż surowe buraki. Stanowi także źródło witaminy A, C oraz z grupy B. Zawiera wspomniany wyżej kwas foliowy i żelazo.

Czy picie zakwasu z buraka jest w ciąży bezpieczne?

Eksperci podkreślają, że zakwas z buraka ma dobroczynny wpływ na organizm kobiet w ciąży, ponieważ uzupełnia niedobory żelaza i kwasu foliowego.

W przeciwieństwie do kiszonych ogórków oraz kiszonej kapusty nie powoduje nieprzyjemnych i uciążliwych wzdęć, a także zaparć.

Pozytywnie wpływa również na włosy i skórę, gdyż stanowi naturalne źródło siarki.

Zaleca się spożywanie jednej szklanki zakwasu z buraków dziennie.

Udostępnij