O dietach

Zdrowe kiszonki i zakwasy - wiele możliwości kiszenia produktów 1

Zdrowe kiszonki i zakwasy – wiele możliwości kiszenia produktów

W czasach, gdzie choroby cywilizacyjne takie jak: cukrzyca, miażdżyca czy problemy z cholesterolem i nadciśnieniem są na porządku dziennym, coraz częściej zwracamy uwagę na to, co spożywamy. Staramy się unikać wielokrotnie przetworzonej żywności, unikamy jedzenia typu fast food, a do naszych jadłospisów wprowadzamy znacznie więcej warzyw i owoców. Nie bez kozery wciąż przywołuje się cytat Hipokratesa (niektóre źródła podają rzymskiego poetę i filozofa Lukrecjusza), że “jesteś tym, co jesz”, który bardziej znany jest dzięki szwedzkiemu dietetykowi Victorovi Lindhlarowi. Dlatego na popularności zyskują zdrowe i naturalne produkty np. zakwas buraczany czy miody wielokwiatowe.

Zakwas buraczany – siła płynąca prosto z natury

Właściwe odżywianie wymaga wiele wysiłku, konsekwencji oraz wiedzy na temat tego, co się spożywa. By dieta była w pełni wartościowa powinna zawierać wszelkie składniki, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Należy przede wszystkim zadbać o dużą ilość witamin, zdrowych węglowodanów, białek, a także makro- i mikroelementów, budujących struktury komórkowe ciała. Bardzo często nie doświadczymy pełnowartościowych produktów odżywczych w sklepach wielkopowierzchniowych, gdzie zazwyczaj robimy zakupy. Warto zaopatrzyć się jednak w artykuły pochodzące z natury. Do tej kategorii z pewnością możemy zaliczyć zakwas buraczany. Większość z nas kojarzy go głównie z przygotowań barszczu czerwonego do wigilijnej wieczerzy. Niemniej, jest to w 100 % naturalny napój probiotyczny.

Zakwas buraczany to źródło witamin i składników odżywczych

Niech Was nie zwiedzie bogaty, lecz lekko kwasowaty smak, na który narzekać mogą zwłaszcza najmłodsi. To po prostu efekt naturalnej fermentacji buraków. Niemniej, zakwas jest źródłem wielu antyoksydantów. Ponadto, zawiera dużo znanych minerałów jak: żelazo, magnez, wapń, sód, potas, miedź, cynk czy też mangan. Jest też bogaty w witaminę B oraz C, a w jego składzie znajdują się również kwasy organiczne: jabłkowy, winowy i cytrynowy.

Udostępnij